News

     Οι νικητές της κλήρωσης (28 Μαϊου 2014)

    O SV1MO ήταν ο κερδισμένος της κλήρωσης απο τους εθελοντές. Πήρε ένα φορητό ΠΔ από την FREEBYTES. Γιά τους ακροατές νικητής ο SV1QFT κέρδισε το τροφοδοτικό από τη DX SIGNAL.

 

     Tην Τετάρτη η κλήρωση (25 Μαϊου 2014)

    Στα εντευκτήρια της ΕΕΡ θα γίνει την Τετάρτη 28 Μαϊου 2014 η κλήρωση για τα δύο δώρα που παραχώρησαν οι σπόνσορες του ΑΙΟΛΟΥ, Freebytes και DX-Signal.  Υπενθυμίζουμε ότι ένας φορητός ΠΔ, δώρο του κ. Χριστοδούλου, δόθηκε στην ΕΟΔ Αρκαδίας ως αναγνώριση για την τεράστια συνδρομή τους στην ανεύρεση του ΑΙΟΛΟΥ. Τα δώρα (ένας φορητός ΠΔ και ενα τροφοδοτικό) θα δοθούν σε εθελοντή και ακροατή αντίστοιχα, της δραστηριότητας. Και πάλι ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν με οιονδήποτε τρόπο.

    O ΑΙΟΛΟΣ ανακτήθηκε  (17 Μαΐου 2014)

    Μετά από επίπονες προσπάθειες το φορτίο του ΑΙΟΛΟΥ βρέθηκε άθικτο στο σημείο από όπου ελήφθη το τελευταίο στίγμα. Η ομάδα που ανέλαβε την αποστολή επέστρεψε με το payload.

    Προσπάθεια ανάκτησης του φορτίου (17 Μαΐου 2014)

    Ομάδα αποτελούμενη από μέλη του J43VHF, βρίσκεται από νωρίς το πρωί σε δύσβατη περιοχή του Ταϋγέτου και επιχειρεί την ανάκτηση του φορτίου.

Θα ενημερωθείτε για την εξέλιξη της προσπάθειας με νέο μήνυμα.

    Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

 

      Εντυπωσιακά περάσματα στο APRS (15 Μαϊου 2014)

    Παρατηρώντας  τα στοιχεία του aprs, ο ΑΙΟΛΟΣ πέτυχε επαφή με DIGI της Βουλγαρίας (LZ0BGN) που βγήκε στο ίντερνετ μέσω Ρουμανικού igate (YO7LMU-2) , ενώ υπήρξε και απευθείας επαφή με το igate της Mάλτας 9Η1FJ-5.  Επίσης με το τουρκικό digi YM1TKR που έβγαλε το στίγμα απο το TA1DX-3 της Κωνσταντινούπολης. Η ισχύς του aprs του ΑΙΟΛΟΥ είναι στα 300mW FM.

      Στα κορυφαία DX το J43VHF (15 Μαϊου 2014)

   Σύμφωνα με το report του Tony G4CJC στο SOUTHGATE, η αποστολή του J43VHF ήταν το τρίτο σημαντικότερο DX event της 11 Μαϊου, με το 7Q7VW Malawi πρώτο και δεύτερο το AM8RC Canaria στα 10 μέτρα. Μια διάκριση που μας κάνει περήφανους. Tony’s Report

      

       Ευχαριστήριο J43VHF (14 Μαϊου 2014)

   Η ομάδα J43VHF ευχαριστεί δημόσια όσους με οποιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν ή παρακολούθησαν το πρωτοποριακό μας εγχείρημα. Ευχαριστούμε.

      

      J43VHF statistics  (12 Μαϊου 2014)

    Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά από τη χτεσινή επιτυχημένη πτήση του ΑΙΟΛΟΥ στη στρατόσφαιρα.

  • Ταξίδεψε συνολικά 95 χιλιόμετρα και σε ευθεία 36 χιλιόμετρα, σε 1 ώρα και 31 λεπτά πτήσης.

  • Εφτασε  μέγιστο ύψος τα 30.886 μέτρα

  • κατέγραψε τη χαμηλότερη θερμοκρασία -33 βαθμούς κελσίου στα 11.303 μέτρα

  • Πέτυχε μέγιστη ταχύτητα καθόδου τα 228.4 Km/h !

  • Εστειλε 271 πακέτα τηλεμετρίας

  • Καταγράφηκε από σταθμό της Βενεζουέλας (beacon 10m) και της Ιταλίας (beacon 2m). Οι μακρύτερες επαφές.

      

        Η ομάδα HACKERSPACE  παρακολουθεί την απογείωση του ΑΙΟΛΟΥ  (6 Μαϊου 2014)

   Την απογείωση του ΑΙΟΛΟΥ από τους ραδιοερασιτέχνες του J43VHF, ζήτησε να παρακολουθήσει  ομάδα από το hackerspace.gr για να δοκιμάσει  τη δορυφορική πλατφόρμα SATNOGS . Σχετική δημοσίευση, εδώ.

       Εκδόθηκε η ΝΟΤΑΜ (6 Μαϊου 2014)

     Ολοκληρώθηκε και η τυπική διαδικασία για την πτήση του ΑΙΟΛΟΥ, με την έκδοση από τον Ελεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας της σχετικής ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει το χώρο στον οποίο θα υπερίπταται το μπαλόνι J43VHF την Κυριακή 11 Μαϊου.

       Γενική δοκιμή payload (4 Μαϊου 2014)

     Τα μέλη της ομάδας SV1BJY, SV1NJX, SV1GZT και SV3IEG, έκαναν σήμερα το πρωί μια γενική δοκιμή των ηλεκτρονικών του payload του ΑΙΟΛΟΥ. Στη δοκιμή βοήθησε remotely ο SV1OAA που βρισκόταν ακρόαση χιλιόμετρα μακριά. Η δοκιμή ήταν άκρως πετυχημένη και όλη η ομάδα βρίσκεται επί ποδός για το event της 11ης Μαίου 8:00 GMT στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι ακριβείς συχνότητες του event.

       Διαδικασία ενημέρωσης ομάδας υποστήριξης (28 Απριλίου 2014)

    Ξεκίνησε η διαδικασία ενημέρωσης όσων έχουν δηλώσει επιθυμία συμμετοχής στην ομάδα υποστήριξης. Μέχρι την Παρασκευή 2/5/14 θα έχει ολοκληρωθεί η αρχική επικοινωνία. Αν κάποιος δεν έχει λάβει τηλεφωνική επιβεβαίωση της συμμετοχής του,  παρακαλούμε να επικοινωνήσει με τον Μάνο SV4PBH ή με email μέσω της φόρμας επικοινωνίας στη σελίδα μας.

       Παραλαβή μπαλονιού (25 Απριλίου 2014)

    Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την πτήση, παρέλαβε το μπαλόνι (1500γρ KAYMONT) μαζί με το αλεξίπτωτο (The Rocketman 3ft). Τις επόμενες ημέρες θα γίνει συναρμολόγηση και δοκιμή των τμημάτων που συγκροτούν τον ΑΙΟΛΟ.

         Εκπαίδευση πτήσης (14 Απριλίου 2014)

    Πριν λίγες ημέρες, μέλη της ομάδας J43VHF, παρακολούθησαν την διαδικασία απελευθέρωσης μετεωρολογικού μπαλονιού σε κρατική υπηρεσία, για την απόκτηση εμπειρίας. Οι συνάδελφοι είδαν όλη τη διαδικασία από το γέμισμα του μπαλονιού με αέριο μέχρι τον τρόπο απελευθέρωσης, ενώ συμμετείχαν στην εκτόξευση ραδιοβοηθήματος (radiosonde).

        Συγκρότηση Ομάδας Υποστήριξης (11 Απριλίου 2014)

Μετά την ανακοίνωση του εγχειρήματος, αρκετοί συνάδελφοι έχουν δηλώσει την επιθυμία να συνδράμουν στην υλοποίηση της αποστολής στέλνοντας email ή κουβεντιάζοντας με μέλη της ομάδας.

Κάθε βοήθεια είναι δεκτή και σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.

Για καθαρά οργανωτικούς λόγους, έχουμε δημιουργήσει  μία ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στην ομάδα υποστήριξης  (δείτε στο μενού “Εθελοντές”).

Συμπληρώνοντας αυτή τη φόρμα μας βοηθάτε στον ευκολότερο καταμερισμό των αρμοδιοτήτων ενώ παράλληλα έχουμε μία αρχική εικόνα για τις δυνατότητες υποστήριξης του κάθε ενδιαφερόμενου ξεχωριστά, σύμφωνα με τις ανάγκες της αποστολής.

Αφού δηλώσετε συμμετοχή, μέσα σε λίγες ώρες θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης της καταχώρησής σας. Μετά τις 20/4/2014 θα λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή σας.

  Επιγραμματικά οι απαιτήσεις για υποστήριξη αφορούν τους παρακάτω τομείς:

– Στο σημείο απογείωσης στη Μεγαλόπολη. – Στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. – Στην ομάδα ανεύρεσης του εξοπλισμού. – Κάνοντας i-gate. – με χορηγία;. – Με κάποιον άλλο τρόπο.

           73 de J43VHF

 

       Ρυθμίσεις APRS  (7 Απριλίου 2014)

Την Κυριακή 6 Απριλίου έγινε στο  αεροδρόμιο της Δεκέλειας κάτω από συνεχή βροχόπτωση, δοκιμή  του APRS module (trackuino clone)  και παραμετροποίηση του Kenwood D700  ως digipeater (fill-in digi) . Βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα και το module οδεύει πλέον για τη θέση του στο κουτί του payload.

       Δοκιμή APRS  (4 Απριλίου 2014)

Την Κυριακή 6 Απριλίου περί τις 12 το μεσημέρι, θα δοκιμάσουμε στο αεροδρόμιο της Δεκέλειας το APRS module και ένα φορητό σύστημα i-gate βασιζόμενο στο XASTIR .

       Χώρος εκτόξευσης  (2 Απριλίου 2014)

Μετά από πολλές σκέψεις και μελέτες σχετικά με το χώρο απελευθέρωσης του μπαλονιού, καταλήξαμε σε περιοχή έξω από τη Μεγαλόπολη όπου δεν υπάρχουν καλώδια, δέντρα και γενικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πτήση στα πρώτα λεπτά. Με δεδομένο τον ρυθμό ανόδου στα 6m/sec το μπαλόνι θα έχει φτάσει στα 360 μέτρα απο το έδαφος στο πρώτο λεπτό και στα 3600 μέτρα στο πρώτο 10λεπτο!

        CW QRP transmitter  (31 Μαρτίου 2014)

Ο αρχικός σχεδιασμός του payload περιελάμβανε μόνο ένα CW transmitter 2m . Δεδομένου τελικά του πολύ μικρού φορτίου, αποφασίσαμε την προσθήκη κι ενός transmitter για τα 10m . Και τα δύο, κατασκευές του SV1BJY με ισχύ γύρω στο 1 βάττ.

Advertisements
%d bloggers like this: