F.A.Q.

      Τι είναι το HAB (High Altitude ballooning) ;

– Μια σχετικά νέα δραστηριότητα πολύ γνωστή όμως στους Ευρωπαίους και στους Αμερικανούς ραδιοερασιτέχνες (και όχι μόνο). Με τη χρήση ενός μετεωρολογικού μπαλονιού γεμισμένου με ήλιο ή υδρογόνο, ένα πακέτο (payload) από qrp πομπούς,  μικροκοντρόλερς, gps, αισθητήρες, φωτογραφικές μηχανές ανεβαίνει μέχρι τη στρατόσφαιρα. Σε ύψος από 30000 – 34000 μέτρα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας αλλά και του αραιότερου αέρα, το μπαλόνι φτάνει στη μέγιστη διάστασή του και σκάει. Στο ταξίδι αυτό που κρατάει περί τις 2μιση ώρες, οι ραδιοερασιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν σε διάφορα modes σε ιδανικές συνθήκες εκπομπής. Συνήθως και οι φωτογραφίες που λαμβάνονται είναι εκπληκτικές.

     Ποιός ο στόχος της J43VHF expedition ;

–  Πρώτος στόχος της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα expedition , είναι η αποστολή  2 QRP CW transmitters  (στα 2m και στα 10m)  και APRS transmitter, σε ύψος άνω των 30 χιλιομέτρων.  Δεύτερος στόχος η συλλογή δεδομένων διάδοσης μέσω αναφορών QSL από συναδέλφους που θα ακόυσουν τον Αίολο.

     Τι είναι το APRS και πώς  χρησιμεύει ;

–  Το APRS είναι ένα σύστημα μετάδοσης δεδομένων, θέσης, θερμοκρασίας και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, μέσα από δίκτυα ραδιοερασιτεχνικών ψηφιακών επαναληπτών (digipeaters) . Μέσω internet και από τη σελίδα aprs.fi μπορεί να δεί κανείς ένα σταθμό APRS ζωντανά. Το μπαλόνι J43VHF θα χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό J43VHF-11 και με τη χρήση APRS module θα στέλνει στο internet τη θέση, το ύψος καθώς και τηλεμετρία στάθμης μπαταρίας και θερμοκρασίας ατμόσφαιρας. Πέρα από τη ζωντανή μετάδοση δεδομένων θα χρησιμεύσει και στην ασφαλή και έγκαιρη ανεύρεσή του από την ομάδα μας. Μη ξεχνάμε ότι το μπαλόνι θα ταξιδέψει 30-80 χιλιόμετρα κατά μήκος.

       Ποιό είναι το μέγιστο ύψος που μπορεί να φτάσει ένα μπαλόνι;

  – Μέχρι στιγμής το ρεκόρ είναι 53km (153.000 ft). Συνήθως τέτοιου είδους μπαλόνια φτάνουν σε ένα υψόμετρο 18Km – 32Km (60.000 ft – 105.000 ft), ανάλογα με τις συνθήκες πτήσης και το φορτίο που κουβαλάνε.

       Πόσο μεγάλο είναι ένα μπαλόνι;

 – Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη μπαλονιών ανάλογα με το φορτίο που θέλουμε να μεταφέρουμε. Στο έδαφος, αφού το έχουμε γεμίσει με αέριο (συνήθως ήλιο) η διάμετρός του είναι από 1 έως 2 μέτρα. Καθώς ανεβαίνει το αέριο διαστέλλεται με αποτέλεσμα το μπαλόνι να τετραπλασιάζει την αρχική του διάμετρο και να φτάνει έως και τα 9 μέτρα σε υψόμετρο πάνω των 30 km.

         Τι θερμοκρασίες θα συναντήσει το μπαλόνι στη διαδρομή του ; 

– Είναι εκπληκτικές οι δραματικές αλλαγές της θερμοκρασίας στο δρόμο προς τη στρατόσφαιρα. Κυμαίνεται από -40 βαθμούς κελσίου μέχρι +50. Ο ειδικός αισθητήρας που βρίσκεται στο payload θα μας ενημερώνει συνεχώς μέσω του aprs.

       Από τι αποτελείται το σύστημα που θα εκτοξεύσετε ;

–  Εκτός από το μπαλόνι που θα έχει διάμετρο περί τα 2 μέτρα και το κουτί που περιέχει τα όργανα και τους πομπούς με τις μπαταρίες, υπάρχει αλεξίπτωτο για την ασφαλή προσγείωση και ανακλαστήρας ραντάρ για τον έλεγχο πτήσης από την  Εναέρια Κυκλοφορία.

       Με τι ταχύτητα πέφτει το κουτί (payload) μετά το σκάσιμο του μπαλονιού ;

–  Αμέσως μετά την έκρηξη, η πτώση λόγω βαρύτητας και αραιής ατμόσφαιρας είναι βίαιη. Αναπτύσονται ταχύτητες 110-190 χιλιομέτρων την ώρα για τα πρώτα 2 χιλιόμετρα πτώσης, μέχρι το αλεξίπτωτο να βρεί αρκετή αντίσταση και να κατεβάσει με ασφάλεια το  payload με ενα μέσο όρο 20 χιλιομέτρων ανά ώρα.

       Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα αεροπλάνα ;

– Η πτήση μετεωρολογικών μπαλονιών υπόκειται στους κανόνες αεροπλoίας και φυσικά απαιτείται άδεια από την ΥΠΑ. Η ομάδα έχει εξασφαλίσει ειδική άδεια από την  Εναέρια Κυκλοφορία με την οποία θα είναι συνεχώς σε επικοινωνία, ενώ έχει εκδοθεί και ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλούς αεροπλοϊας.

       Ποιο είναι το κόστος του J43VHF-11 payload;

 Μπαλόνι με το αλεξίπτωτο: 200 Ευρώ.

Υλικά για την προστασία του φορτίου: 20 Ευρώ

Υλικά ραδιοερασιτεχνικών πομπών QRP (ιδιοκατασκευές): 200 Ευρώ

Υλικά τηλεμετρίας APRS (ιδιοκατασκευή): 200 Ευρώ

Αέριο ήλιο (10m3): 200 Ευρώ

Λοιπά υλικά: 60 Ευρώ

  Δεν υπολογίζονται κόστη άδειας πτήσης και διακριτικών

Advertisements